×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
HAKKIMIZDA
HAKKIMIZDA

10 Mart 2020 tarihli ve 30845 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Kayseri Üniversitesi Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetmeliği ile kurulmuştur. Merkezimiz şu an yeni yapılan Safiye Çıkrıkçıoğlu Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi binasında hizmet vermektedir. Merkezimize ait akademik ve idari kadro bulunmadığından birim personel ihtiyaçları Merkezimiz Yönetmeliğinin 15. Maddesine göre 2547 sayılı Kanun’un 13 üncü maddesi uyarınca Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanmaktadır. Birimimiz bünyesinde 1 Merkez Müdürü, 2 Merkez Müdür Yardımcısı ve 2 akademik personel olmak üzere toplam 5 akademisyen görev yapmaktadır. Aynı zamanda Birimimiz bünyesinde görevlendirilmiş 10 idari personel bulunmaktadır. Merkezimizde süt ürünleri işleme ünitesinde çiğ süt, kalitesinin belirlenmesi amacıyla gerekli analizleri yapıldıktan sonra ön işlemler bölümünde bulunan pastörizatör ünitesinde, önce işleneceği ürüne göre farklı ısıl işlemlere tabi tutulur. Daha sonra kapalı sistemde borularla ilgili süt ürünleri bölümüne gönderilir. Süt ürünleri ünitesinde beyaz ve salamura peynir üretim bölümü, kaşar ve çeçil peyniri üretim bölümü, tereyağı üretim bölümü, dondurma üretim bölümü, pastörize süt üretim bölümü ve yoğurt üretim bölümü bulunmaktadır. Bunların yanında süt ünitesinde 2 adet soğuk hava deposu, 1 adet inkübasyon odası ve 1 adet depo bulunmaktadır. Merkezimiz de günlük ortalama 2 ton süt işlenerek 17 farklı süt ürününün üretimi gerçekleştirilmektedir. Bir diğer birimimiz olan et ünitesinde; sucuk üretim bölümü, kavurma üretim bölümü ve Et işleme bölümü bulunmaktadır. Aynı zamanda 2 adet soğuk hava deposu ve fermantasyon odası bulunmaktadır. Unlu Mamulleri ünitemizde ekmek üretim bölümü, fermantasyon odası, soğuk hava deposu ve 2 adet depo bulunmaktadır. Unlu mamul ünitemizde halihazırda ekşi mayası tarafımızca üretilen tam buğday ekmeği üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu ünitede öğrenci uygulamaları ve ürün geliştirme kapsamında yeni ürünlerin üretilmesi de planlanmaktadır. Özel gıdalar ünitesinde, kahvaltılık sos , sirke , kahvaltılık sürülebilir çikolata , çiğ köfte vb. ürünler üretilmektedir. Zamanla özel gıdalar kapsamında yer alan farklı ürünlerin üretimi de faaliyet planlarımız arasındadır. Laboratuvar bölümüzde hammadde ve ürünlerimizin fizikokimyasal ve mikrobiyolojik analizleri rutin olarak yapılması planlanmaktadır. Faaliyet planlarımız arasında laboratuvar koşullarının daha da iyileştirilerek diğer kamu kurumları ve özel sektöre bu alanda da hizmet vermek yer almaktadır. Merkezimiz bünyesinde 4 adet ürün sunum ve satış merkezi aktif olarak hizmet vermektedir. Satış merkezlerimiz Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi 15 Temmuz Kampüsü içerisinde diğerleri ise Talas Anayurt ve Bahçelievler Mahallesin’ de hizmet vermektedir. Ürün sunum ve satış uygulama merkezlerimizin sayısını kısa zamanda artırarak Kayserinin geneline hizmet vermek de faaliyet planlarımız arasında yer almaktadır. Kayseri Üniversitesi Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bu üretim faaliyetlerinin yanında, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Gıda teknolojisi programı öğrencilerinin uygulama ve laboratuvar dersleri de halihazırda merkez bünyesinde yürütülmektedir. Merkezimiz bünyesinde bulunan üretim bölümlerinde gerek kendi öğrencilerimize gerekse de diğer üniversitelerden gelen öğrencilere staj ve uygulama yapma olanağı da sunulacaktır. Kayseri Üniversitesi Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde hem devlet hem de özel sektör çalışanlarına yönelik teorik ve uygulamalı olarak çeşitli eğitim ve seminerler düzenlenecektir.